![Salted caramel ice cream Salted caramel ice cream](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ffe31342-e93e-44d4-b47f-ab9b4cc588d0/Derivates/da518ac9-55ba-4a94-b5ff-a31555b4b63a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salted caramel sauce
- 250 g white sugar or brown sugar
- 200 g pouring (whipping) cream
- 1030 g water
- 1 tsp lemon juice (see Tip)
- 30 g unsalted butter, chilled and added into mixing bowl in 1 piece (approx. 6 x 4 x 1 cm)
- 1 tsp salt
- 50 g vinegar
Ice cream
- ½ vanilla bean
- 600 g full cream milk
- 200 g pouring (whipping) cream
- 30 g white sugar
- 6 egg yolks
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1770.5 kJ / 421.5 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 40.6 g
- Tłuszcz
- 27.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.5 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 321.9 mg
Alternatywne przepisy
Chocolate ice cream
12h
Vanilla ice cream
12h
Caramel toffees
2 Std.
Honeycomb
1 Std. 30 Min
Chocolate ice cream
24h 20min
Custard (TM6 - 6-8 portions)
15 Min
Caramel sauce
1 Std. 30 Min
Pot-set plain yoghurt
12h
Hedgehog honeycomb slice
2h 35min
Béchamel sauce (TM6 - 1100 g)
15 Min
Creamy vanilla yoghurt
13 Std.
Quick fruit sorbet (TM6)
10min