Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 80 g Milch
- ¼ Würfel frische Hefe (ca. 10 g)
- 1 TL Zucker
- 130 g Weizenmehl
- Wasser, lauwarm, zum Bedecken
Teig
- 120 g Zucker
- 1 Stück Zitronenschale
- 1 Stück Orangenschale (ohne das Weisse) (1 x 4 cm), dünn abgeschält
- 60 g Milch
- 70 g Butter, weich, in Stücken
- 2 Eier
- ½ Würfel frische Hefe (ca. 20 g)
- 30 g Orangenblütenwasser (siehe Tipp)
- 450 g Weizenmehl
- 1 Prise Salz
Fertigstellung
- 1 Ei, verquirlt
- 100 - 150 g kandierte Früchte, gemischt, in kleinen Stücken, nach Geschmack
- 30 g Mandeln, gehobelt
- 50 g Zucker (mit etwas Wasser befeuchtet)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1268 kJ / 303 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grundteig für Brot
24 godz. 30 min
Chapatis
1h
UrDinkel Brot
11h
Fougasse
2 godz.
Drei-Königs-Kuchen mit Williams-Birnen
1h 40min
Marokkanische Bohnencrèmesuppe
35 min
Gefülltes Curry-Poulet-Brot
2h 45min
Luftiger Schokolade-Kaffee-Kuchen
1h 20min
Schoggi-Caramel-Mousse
4 Std. 30 Min
Vollkorn-Fladenbrot
2h 30min
Caramel-Glacé
9u.
6-Strang-Butterzopf
2h 35min