Eier im Falafelteig mit Joghurtsauce

Eier im Falafelteig mit Joghurtsauce

3.7 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 55 min
6 Portionen

Składniki

Eier
  • Eier (Größe M) aus dem Kühlschrank
    6
  • Wasser zum Befüllen bis zur 1 l-Marke
Joghurtsauce
  • Naturjoghurt (3,6% Fett)
    400 g
  • Limettensaft, frisch gepresst
    15 g
  • Honig
    10 g
  • Kardamom, gemahlen
    ½ TL
  • schwarzer Pfeffer, frisch gemahlen
    1 TL
  • Salz
    1 TL
Falafel
  • Frühlingszwiebeln in Ringe geschnitten (1 cm)
    100 g
  • Knoblauchzehen
    3
  • Koriander, frisch nur Blätter
    4 Zweiglein
  • Petersilie, frisch nur Blätter
    4 Zweiglein
  • Eidotter
    1
  • Kichererbsen aus der Dose abgespült und gut abgetropft
    400 g
  • Zitronensaft, frisch gepresst
    20 g
  • Koriander, gemahlen
    1 TL
  • Kreuzkümmel, gemahlen
    1 TL
  • Salz
    1 TL
  • Weizenmehl
    40 g
  • Backpulver
    1 TL
  • Semmelbrösel
    40 g
  • Öl zum Frittieren
    1000 g

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 Portion

Sód 563 mg
Białko 15 g
Kalorie 1696 kJ / 405 kcal
Tłuszcz 24 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 33 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...