![Seafood bisque Seafood bisque](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6f26a7ec-6e4c-47e0-ace0-d82862204dcc/Derivates/5003e7fb-849b-4d4f-ad39-339b44fa3d6b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 large raw prawns (250 g), peeled and deveined, reserving heads and shells
- 50 g unsalted butter
- 1 onion, cut into halves
- 1 carrot, cut into pieces
- 2 celery stalks, cut into pieces
- 1 garlic clove
- 3 sprigs fresh thyme
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, plus extra to garnish
- 750 g water
- 50 g dry white wine
- 30 g rice, of choice
- 30 g tomato paste
- 1 tsp sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 - 2 pinches cayenne pepper (optional)
- 8 fresh scallops
- 1 fresh skinless, boneless salmon fillet, cut into cubes (3 cm)
- 1 - 2 calamari tubes, cut into rings
- 50 g pouring (whipping) cream
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1346.6 kJ / 321.9 kcal
- Białko
- 19.7 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 836 mg
Alternatywne przepisy
Hearty seafood chowder
45min
Scallops and prawns with XO butter
50min
Gochujang seafood risotto
1h
Portuguese-style crème brûlée
25min
Grisons barley soup
1 Std. 15 Min
Hash Browns
20min
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2 godz.
Prawn and saffron arancini
25h
Prawn skagen (Scandinavian prawn toast)
25min
Fish soup
40min
Mussels in white wine and cream sauce
45min
Chilli mussels with thyme and tomatoes
40min