Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g fresh mussels, scrubbed, debearded
- 2 sprigs fresh thyme, leaves only
- 2 sprigs fresh basil, leaves only
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red bird's eye chilli, deseeded if preferred
- 1 tbsp olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 100 g white wine
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1618.5 kJ / 385.3 kcal
- Białko
- 41.5 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 1125.8 mg
Alternatywne przepisy
Garlic prawns
25min
Pho bo (Vietnamese beef and noodle soup)
2h
Hearty seafood chowder
1h
Mixed seafood with tomato and herb sauce
30min
Hearty seafood chowder
45min
Mussels in turmeric and ginger broth
20min
Mussels in white wine and cream sauce
45min
Oysters Mignonette
5min
Mussels in coconut milk
25min
Asparagus and pipis (clams) risotto
1h 30min
Prawn wontons
2h
Fragrant pipis
30min