![Chilli mussels with thyme and tomatoes Chilli mussels with thyme and tomatoes](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/81FFD211-6906-4EB2-AF52-C3FC3E9B558C/Derivates/B52AA1B0-BE70-4193-B2DA-5487C5F53329.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g fresh mussels, scrubbed, debearded
- 2 sprigs fresh thyme, leaves only
- 2 sprigs fresh basil, leaves only
- 2 garlic cloves
- 1 fresh red bird's eye chilli, deseeded if preferred
- 1 tbsp olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 100 g white wine
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1618.5 kJ / 385.3 kcal
- Białko
- 41.5 g
- Węglowodany
- 18.1 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 1125.8 mg
Alternatywne przepisy
Garlic prawns
25 min
Oysters Mignonette
5 min
Oysters with lime granita
5 min
Steamed scallops with cauliflower and truffle purée
35 min
Mussels in turmeric and ginger broth
20 min
Mussels in white wine and cream sauce
45 min
Penne with mussels
1 Std. 5 Min
Prawn balls with pickled vegetables
1 Std. 15 Min
Traditional cocktail sauce
5 min
Ruby kingfish with citrus yoghurt dressing
2 Std. 30 Min
Grilled scallops with chilli jam
25 min
Prawn wontons
2 Std.