![Temaki sushi (TM6) Temaki sushi (TM6)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f560efb8-676a-4d39-8be9-3072bb4674c3/Derivates/8f1e68c2-1680-4c2a-9e89-b3b05596b14d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g sushi rice
- 530 g water, plus extra to soak
- 2 tbsp rice vinegar
- 3 tsp sugar
- 1 tsp sea salt
- 10 medium raw prawns, peeled and deveined
- 5 nori sheets, cut into halves
- ½ carrot, cut into julienne
- ¼ cucumber, cut into julienne
- ½ avocado, thinly sliced
- wasabi paste, to serve
- soy sauce, to serve
- Japanese pickled ginger, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 459.6 kJ / 109.4 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 384.3 mg
Alternatywne przepisy
Whipped cream
15 Min
Prawn dumplings with dipping sauce (Brendan Pang)
2 godz. 50 min
Sushi Rice
1 Std. 5 Min
Sushi salad
1 Std.
Banana bread
1 Std. 40 Min
Pizza dough
1 Std.
Jasmine rice
35 Min
Rainbow cauliflower sushi
50 Min
Sticky bottom dumplings (Brett McGregor)
1 Std.
Yang zhou chao fan (Chinese “fried" rice)
35 Min
Steamed Chinese greens
30min
Boiled rice
25min