![Lasagne bolognese Lasagne bolognese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F16BE6A2-18FE-41DB-B836-8B44B7D29C82/Derivates/74834C90-A374-43A1-99CA-2A1C79DA4236.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
Bolognese sauce
- 200 g mixed vegetables (celery, carrots, onions), cut into pieces
- 40 g extra virgin olive oil
- 800 g mixed minced meat (400 g pork, 400 g beef)
- 100 g dry white wine
- 400 g canned crushed tomatoes
- 1 - 1 ½ tsp salt, to taste
- ½ - 1 tsp ground black pepper, to taste
Béchamel sauce
- 1000 g milk
- 80 g butter, softened, cut into pieces
- 90 g plain flour
- 1 tsp salt
- 1 - 2 pinches ground nutmeg
Lasagne assembly
- butter, for greasing
- 250 g dried lasagne sheets, approx. 12 sheets
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3025.8 kJ / 720.4 kcal
- Białko
- 41.6 g
- Węglowodany
- 48.7 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 1109.3 mg
Alternatywne przepisy
American-style pancakes
40min
Bolognese sauce
40min
Shepherd's pie
55 Min
Butter chicken
55 Min
Beef stroganoff
35min
Mashed potatoes
40min
Meatballs with tomato sauce
40min
Spaghetti carbonara
35min
Chicken, leek and corn pie
1h 15 min
Tuna mornay
45min
Apricot chicken risotto
30min
Pasta in tomato sauce with ham and chorizo
30min