Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Impasto per empanadas
- 400 g di farina tipo 00
- 1 cucchiaino di sale
- 120 g di burro a pezzi
- 1 uovo
- 110 g di acqua
- 1 cucchiaino di aceto (opcjonalnie)
Ripieno
- 30 g di olio extravergine di oliva
- 250 g di cipolla a pezzi
- 1 spicchio di aglio
- 1 cucchiaino di sale
- 100 g di pomodori ciliegino a metà
- 100 g di peperone rosso, pulito e a pezzi
- 50 g di olive verdi denocciolate
- 100 g di carota, pelata e a pezzi
- 1 - 2 pizzichi di pepe nero macinato
Terminare la preparazione
- tuorlo d'uovo, sbattuto
- Wartości odżywcze
- na 1 pezzo
- Kalorie
- 689 kJ / 165 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 164 mg
Alternatywne przepisy
Empanadas di pollo argentine
4h
Crostata integrale salata con salsa di cipolle
1h 10 min.
Nachos
1h
Empanadas funghi e peperoni (vegan)
1h 20min
Involtini vegan estivi
45 dk
Empanadas di pollo e peperoni
2sa 30 dk
Pitta chicculiata
4sa 45 dk
Crêpes alle erbe aromatiche con mortadella e funghi
1h 10 min.
Parmigiana vegetariana con ragù di lenticchie
1 Std. 25 Min
Empanadas di carne
1h 10 min.
Tarte tatin ai pomodori
50 dk
Girelle di pizza al prosciutto
2sa 30 dk