Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bread dumplings
-
300
g bread rolls, slightly stale, cut in slices (1 cm)
lub 300 g white bread, slightly stale, cut in slices (1 cm) - 5 sprigs fresh parsley, leaves only
- 80 g onions, cut in halves
- 25 g butter
- 220 g milk
- 3 eggs
- ½ tsp salt, adjust to taste
- 2 pinches ground black pepper
- 2 pinches ground nutmeg
Beef goulash and steamed dumplings
- 3 garlic cloves
- 450 g onions, cut in quarters
-
30
g oil
lub 30 g clarified butter - 750 g beef (for stewing), cut in pieces (2-3 cm), patted dry with paper towels
- 1 tsp sugar
- 50 g tomato purée (concentrated)
- 350 g chopped tomatoes, canned or fresh
- 200 g red wine
- 2 tbsp ground sweet paprika
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- ½ tsp ground black pepper
-
½
tsp ground caraway
lub ½ tsp caraway seeds - 1 tsp grated lemon zest
- 1 tbsp fresh marjoram
- 3 dried bay leaves
- 5 juniper berries
-
1
pinch ground cloves
lub 2 cloves - 300 g water
- 30 g flour
- 200 g peppers, red and green, cut in thin strips
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2315 kJ / 553 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 5.7 g
Alternatywne przepisy
Risotto with Parmesan cheese
30 min
Quiche Lorraine
50 min
Potato cakes
45 min
Fish and potatoes with tomato sauce
50 min
Lemon cake
2 godz.
Berry mousse
4 Std. 50 Min
Chilli con carne
40min
Meatloaf
1 godz. 20 min
Pizza dough
1 Std.
Chicken with creamy vegetable sauce
50 min
Meatballs with tomato sauce
45 min
Cheesecake (unbaked)
5 Std. 30 Min