Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1000 g mleka
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 575.6 kJ / 137.4 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 152 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybki sos beszamelowy
10 min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Sos béarnaise
20 min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 min
Crème pâtissière
2 Std. 35 Min
Sos holenderski – 500 ml
15 min
Beszamel – 600 ml
15 min
Sos beszamelowy
15 min
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3 Std. 15 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15 min
Sos śmietanowo-porowy
30 min
Sos holenderski – 250 ml
15 min