Wersje kompatybilne
Butterscotch panna cotta with pear sorbet (Mark Southon)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pear sorbet
- 4 pears, ripe, peeled, halved and cored (approx. 600 g - see Tips)
- ½ vanilla pod, seeds scraped and reserved
- 4 tsp lemon juice
- water, for sous vide
- 30 g lemon juice (approx. ½ lemon) or 1 level tsp ascorbic acid powder (see Tips)
- 120 g caster sugar
Butterscotch panna cotta
- 3 gelatine sheets
- ice cold water, for soaking (approx. 350 g)
- 70 g brown sugar
- 90 g golden syrup
- 325 g pouring (whipping) cream
- 150 g milk
Caramel sauce
- 100 g brown sugar
- 100 g thickened cream
- lemon juice, a few drops
- hokey pokey (honeycomb), to serve (see Tips)
- fresh raspberries, to serve
- fresh mint, leaves only, to decorate (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2539.4 kJ / 604.6 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 87.7 g
- Tłuszcz
- 26.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.1 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 144.8 mg
Alternatywne przepisy
Hazelnut Bavarian
6h 25min
Panna cotta
6h 15min
Mixed berry pavlova stack
5h 30min
Lime panna cotta with gin and finger lime granita
24 Std. 30 Min
Crème pâtissière
15min
Panna cotta with rhubarb topping (George Calombaris)
25h 15min
Mango pudding (Brendan Pang)
2 godz. 15 min
Sous-vide strawberries with white chocolate mousse
2h
Spiced panna cotta with orange gin jelly
24h 35min
Traditional crème brûlée
25 Std.
Lemon and white chocolate lava cakes
30 min
Portuguese-style custard tarts
40 min