
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
24 kawałki
Składniki
Kruszonka
-
70 g mąki krupczatki
-
50 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
220 g mleka
-
40 g świeżych drożdży pokruszonych
-
100 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g mąki pszennej plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
½ łyżeczki soli
-
owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
166.2 kcal /
695.4 kJ
Białko
3.8 g
Tłuszcz
5.4 g
Węglowodany
25.9 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Sód
57.2 mg