Ciasto drożdżowe z kruszonką
TM6 TM5

Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.8 (3.7K ocen)

Składniki

Kruszonka

  • 70 g mąki krupczatki
    lub 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej, plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
    lub dżem, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
695.4 kJ / 166.2 kcal
Białko
3.8 g
Węglowodany
25.9 g
Tłuszcz
5.4 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Błonnik
1.1 g
Sód
57.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy