Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
-
70
g mąki krupczatki
lub 70 g mąki pszennej - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g masła, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej, plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
-
owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
lub dżem, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 695.4 kJ / 166.2 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 57.2 mg
Alternatywne przepisy
Skubaniec z owocami
3h 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5 min
Sernik krakowski
4h 55min
Keks
2h 30min
Makowiec świąteczny
2h 10 min
Ciasto pleśniak
3 Std. 15 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2h 15min
Jabłecznik
55 Min
Ciasto kruche słodkie
2h
Babka marmurkowa
2h 10 min