![Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z kruszonką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5C86EF1C-F446-418F-AC94-509F917AFC54/Derivates/33E7C645-3E30-433D-9B41-9A9F183D4D2C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
-
70
g mąki krupczatki
lub 70 g mąki pszennej - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g masła, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej, plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
-
owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
lub dżem, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 695.4 kJ / 166.2 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 57.2 mg