
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
-
70
g mąki krupczatki
lub 70 g mąki pszennej - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
-
owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
lub dżem do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 166.2 kcal / 695.4 kJ
- Białko
- 3.8 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Sód
- 57.2 mg
Alternatywne przepisy
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Tarta jabłkowa
1 godz.
Ciasto jogurtowe
1 godz. 40 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Ciasto ucierane z owocami
1 godz.
Ciasto cytrynowe
2 godz.
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Jabłecznik
55 min