Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cukru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
-
1 ½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 756.3 kJ / 180.8 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 13.3 mg
Alternatywne przepisy
Pierogi ruskie
1h 30 min
Ciasto francuskie szybkie
1 Std. 20 Min
Ganasz czekoladowy
20min
Ciasto kruche wytrawne
5 Min
Ciasto ptysiowe
2h
Piana z białek
5 Min
Biszkopt
1 godz. 50 min
Ptysie
2 Std. 15 Min
Masa maślana
5 Min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2h 55min
Babka marmurkowa
2 Std. 10 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1h 30 min