Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 gramů čočky
- 50 gramů cibule, napůl
- 1 stroužek česneku
- 50 gramů slaniny, na kostičky
- 1000 gramů vody
- 1 kostka hovězího bujónu (pro 0,5 l vody)
- 1 ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky pepře černého, mletého
- 1 čajová lžička majoránky, sušené
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce octa
- Wartości odżywcze
- na 1 porce
- Kalorie
- 990 kJ / 236 kcal
- Białko
- 14.4 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Błonnik
- 6 g
Alternatywne przepisy
Bramborový guláš s párkem
40min
Gulášová polévka
1h 5min
Frankfurtská polévka
30min
Fazolová polévka s klobásou
35min
Bramboračka se sušenými houbami
30min
Kulajda
40min
Hrachová krémová polévka
25min
Koprová omáčka
20min
Zelňačka
25min
Bramboráky
45 min
Česneková polévka
20min
Hrstková polévka
10h 40 min