![Pastiera fiori d'arancio Pastiera fiori d'arancio](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9A57F4B8-9BBA-4710-A73A-E9908BBE2955/Derivates/1D61C440-9C31-4CDE-9C52-2A5FBCEAA2FE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Frolla
- 200 g di zucchero
- ½ arancia, la scorza (senza la parte bianca)
- 2 uova
- 2 tuorli d'uovo
- 250 g di burro freddo, a pezzi
- 500 g di farina
- 1 pizzico di sale
Farcitura
- 500 g di grano cotto per pastiera
- 200 g di latte
- 40 g di burro
- 1 cucchiaino di acqua millefiori (fior d'arancio)
- 300 g di zucchero
- 6 uova
- 80 g di scorza di arancia candita a pezzi
- 500 g di ricotta di pecora fresca, ben scolata dal siero
- Wartości odżywcze
- na 1 fetta
- Kalorie
- 2129 kJ / 509 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 67.7 g
- Tłuszcz
- 22.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Struffoli
1 Std.
Cantucci al cioccolato con pistacchi
2h
Ciambellone veloce allo yogurt
1h 40min
Pasta frolla dolce
1h 50min
Impasto per pizza
1 Std.
Struffoli
1 Std.
Babà napoletano
2h 40min
Pastiera fiori d'arancio
12 Std.
Casatiello sugna e pepe
2h 30 min
Pastiera napoletana
15 Std.
Impasto per pizza
1 Std.
Torta Babà napoletana
8h