Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g de gruyère, coupé en morceaux (3 cm)
- 1000 g de pommes de terre à chair farineuse, pelées, coupées en rondelles (2 mm)
- 1 gousse d'ail
- 150 g de lait
- 200 g de crème à fouetter, 30-40 % de matière grasse
- ½ c. à café de sel
- 1 pincée de poivre, moulu
- 1 pincée de noix de muscade, fraîchement moulue
- 20 g de beurre, coupé en petits morceaux
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1448 kJ / 348 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 21 g
Alternatywne przepisy
Gratin dauphinois
50min
Tarte aux pommes
1 godz. 15 min
Purée de pommes de terre
45 min
Lasagnes
2 godz.
Gâteau aux pommes
1 godz.
Pâte à pizza
1 godz.
Pâte à crêpe
1 godz. 15 min
Gratin de chou-fleur
55min
Sauce béchamel
15min
Cornettes à la viande hachée
30 min
Gratin de courgettes
1h 10min
Sauce bolognaise
3 godz. 15 min