Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marzipankern
- 120 g Zucker
- 120 g Mandeln
- 10 g Rosenwasser
- 10 g Mandellikör (z. B. Amaretto)
Stollen
- 120 g Mandeln
- 120 g Milch, zimmerwarm
- 200 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Ei
- 80 g Zucker
- 40 g frische Hefe
- 400 g Mehl
- 1 Prise Salz
- 250 g Rosinen
- 50 g Orangeat
- 50 g Zitronat
- 40 g Rum
Fertigstellung
- 80 g Butter
- 50 g Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1007 kJ / 241 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 13 g
Alternatywne przepisy
Marzipanstollen
4 Std.
Königsberger Marzipan
8h 30min
Frankfurter Bethmännchen
40 min
Pfeffernüsse
1 Std.
Kaffeestollen
24h
Aprikosen-Marzipan-Schnecken
1 godz. 50 min
Pfeffernüsse mit Guss
4 Std. 30 Min
Gewürzspekulatius
1h 40min
Bethmännchen
9 godz. 30 min
Mohnstollen
26 Std.
Christstollen
12h
Christstollen, klassisch
4 Std.