Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kandierte Orangenscheiben (mindestens 10-12 Tage vorher ansetzen)
- 500 g Wasser
- 1150 g Zucker
- 2 - 3 Orangen, unbehandelt, in 12 Scheiben (5 mm)
Biskuit:
- 5 Eier
- 170 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 2 TL Lebkuchengewürz
- 120 g Mehl
- 50 g Speisestärke
- 3 EL Kakaopulver
Orangencreme und Fertigstellung:
- 4 Blätter Gelatine, weiß
- 80 g Zucker
- 200 g Orangensaft
- 100 g Orangenmarmelade
- 4 Eigelb
- 250 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
Belag:
- 100 g Orangenmarmelade
- 1 Marzipandecke, fertig gekauft (300 g)
- 200 g Zartbitterkuvertüre, in Stücken
- 120 g Butter, weich, in Stücken
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 3713 kJ / 888 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 145 g
- Tłuszcz
- 30 g
Alternatywne przepisy
Schwarzwälder Kirschtorte
3 godz.
Erdbeer-Pfirsich-Torte
5h
Liebesgedicht
5 godz. 30 min
Schachbrett-Torte
5 godz. 10 min
Erdbeer-Zitronen-Torte
5h
Holunder-Joghurtcreme-Torte
7h 15min
Gefleckte Biskuitschnitten mit Pfirsichcreme
4h 30min
Schoko-Mocca-Sahne-Torte
4h 30min
Tropische Orangentorte
2 godz. 40 min
Kloster-Cremetorte
12 Std.
Joghurt-Erdbeer-Topfentorte
5h 20min
Mascarpone-Apfel-Torte
6 godz.