Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sponge
- 60 g pistachio nuts, unsalted, shelled
- ½ tsp ground cardamom
- 250 g blanched almonds
- 1 lemon, thin peelings of skin
- 150 g light brown sugar
- 200 g unsalted butter, soft, plus extra for greasing
- 4 medium eggs
- 100 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 2 tsp rose water
- 1 pinch fine sea salt
Syrup
- 40 g lemon juice
- 30 g light brown sugar
Icing and Decoration
- 200 g mascarpone
- 40 g icing sugar
- ½ tsp rose water
- edible rose petals (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1916.7 kJ / 458.1 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 34.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 138.7 mg
Alternatywne przepisy
Upside-down Gingerbread with Pears
1h
Apple Crumble Cake
1 godz. 10 min
Cardamom And Lime Syrup Cake
1 Std. 35 Min
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1 godz. 30 min
Amaretti
35 Min
Pear Frangipane
1 godz. 30 min
Bitter Chocolate and Orange Liqueur Tart with Honeycomb Dust
3h 45min
Persian Carrot and Coconut Cake
2 godz. 20 min
Apple, pear and bay leaf cake
1 godz. 15 min
Fruit Tart with Camomile Custard
2 Std.
Summer Pudding
8h 30 min.
Lemon, Almond and Olive Oil Cake
5 Std.