Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 70 g cukru
- 20 - 30 g migdałów, w płatkach
- 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 żółtko
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1 szczypta soli
Krem cytrynowy
- 130 g cukru
- 10 - 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Beza
- 200 g cukru
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2549.8 kJ / 609 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 74.5 g
- Tłuszcz
- 31.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z rabarbarem i bezą
2h 20 min
Tarta z winogronami i galaretką
5 godz. 40 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 Std. 40 Min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40min
Tarta budyniowa
1h 15 min
Cytrynowe tiramisu
6 Std. 25 Min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4 Std. 10 Min
Tarta z musem czekoladowym
12h 50min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 Std. 30 Min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
50min