Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

4.6 1.3K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Kruche ciasto
  • cukru
    70 g
  • migdałów, w płatkach
    20 - 30 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    140 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    230 g
  • żółtko
    1
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • soli
    1 szczypta
Krem cytrynowy
  • cukru
    130 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    10 - 15 g
  • jajko
    1
  • żółtka
    4
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    130 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    100 g
Beza
  • cukru
    200 g
  • białek
    5
  • soli
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 609 kcal / 2549.8 kJ
Białko 8.8 g
Tłuszcz 31.3 g
Węglowodany 74.5 g
Błonnik 1.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...