Urządzenia i Akcesoria
Tarta cytrynowa z bezą
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Kruche ciasto
-
70 g cukru
-
20 - 30 g migdałów, w płatkach
-
140 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
230 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
Krem cytrynowy
-
130 g cukru
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
1 jajko
-
4 żółtka
-
130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
Beza
-
200 g cukru
-
5 białek
-
1 szczypta soli
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
8.8 g
Kalorie
2549.8 kJ /
609 kcal
Tłuszcz
31.3 g
Błonnik
1.5 g
Węglowodany
74.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
BEZOWE DESERY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mini tarty z kremem cytrynowym
3sa 15 dk
Tarta à la banoffee pie
2sa 40 dk
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1sa 30 dk
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2sa 30 dk
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 dk
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1sa
Cytrynowe tiramisu
6sa 25 dk
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4sa 10 dk
Tarta z gruszkami i rokpolem
1sa 40 dk
Tarta z musem czekoladowym
12sa 50 dk
Sernik gianduia
11sa
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8sa