Tarta cytrynowa z bezą
TM6 TM5

Tarta cytrynowa z bezą

4.6 (1.2K ocen)

Składniki

Kruche ciasto

  • 70 g cukru
  • 20 - 30 g migdałów, w płatkach
  • 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli

Krem cytrynowy

  • 130 g cukru
  • 10 - 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Beza

  • 200 g cukru
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2549.8 kJ / 609 kcal
Białko
8.8 g
Węglowodany
74.5 g
Tłuszcz
31.3 g
Błonnik
1.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy