
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie ze szpinaku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 150 - 180 g liści szpinaku baby, świeżych
- 250 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 20 g kaszy manny
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto ziemniaczane
- 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Rogaliki
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików
- ziarna sezamu, białego do posypania rogalików
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 160.5 kcal / 671.8 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 7.9 g
- Węglowodany
- 17.9 g
- Błonnik
- 1.1 g