![Prawn Dumplings Prawn Dumplings](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/vimdb/170418.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sauce
- 100 g soy sauce
- 25 g brown rice vinegar
- 1 Tbsp toasted sesame oil
- 5 - 10 dashes Tabasco, to taste
- 1 tsp toasted sesame seeds
Dumpling Wrappers
- 150 g water
- 300 g plain flour, plus extra for dusting
- 10 g water (opcjonalnie)
Filling
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 5 spring onions, sliced (3 mm)
- 150 g medium raw prawns, peeled
- 1 Tbsp toasted sesame oil
- 2 Tbsp Shaoxing rice wine
- 2 Tbsp soy sauce
- 1 pinch ground white pepper
Assembly and Cooking
- 1 carrot, sliced (2 mm)
- 500 g water, for steaming
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 262 kJ / 62 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Błonnik
- 0 g
Alternatywne przepisy
Wonton wrappers
55 Min
Prawn and Asparagus Basil Ravioli
2 Std. 30 Min
Pork and prawn dumplings
55 Min
Pan-fried Bao Buns
1 Std. 30 Min
Leftover Roast Bao Buns with Hoisin Sauce
2 Std. 30 Min
Chocolate Ice Cream
12 Std.
Wonton Soup
1 Std.
Dim Sum 'Shao Mai'
2h
Prawn dumplings (xia jiao)
1h 15min
Steamed Cabbage and Pork Dumplings
1h 35min
Steamed Bao Buns, Pork Belly and Wasabi Mayo
2 godz. 50 min
Teriyaki Marinade
15 Min