Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kuchen
- 100 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 50 g Mandeln
- 100 g Zucker
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Prise Salz
- 4 Eier
- 100 g Mehl
- ½ Pck. Backpulver
- 20 g Backkakao
- ½ TL Lebkuchengewürz
- 1 Msp. Kardamom, gemahlen
- 1 TL Zimt
- ½ TL geriebene Orangenschale
Guss und Fertigstellung
- 100 g Wasser
- 50 g Zucker
- 100 g Orangensaft, frisch gepresst
- 20 g Speisestärke
- 200 g Frischkäse
-
Zimt-Zucker-Mischung zum Bestreuen (siehe Tipp)
lub Kakaopulver zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 679 kJ / 162 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Eierlikörkuchen
1h 10min
Nougat-Rehrücken
3h
Eierlikör-Gugelhupf mit Schokoguss
4 Std.
Glühweinkuchen vom Blech
1h 15min
Rotweinschnitten mit Kirschen
1h
Rotwein-Bratapfel-Kuchen
1h 45min
Rotweingugelhupf
1h 40min
Eierlikörkuchen mit Nuss-Nougat-Swirl
2h 30min
Schoko-Gewürzkuchen
5sa
Gewürzkuchen
2 Std.
Lebkuchen-Gugelhupf
1h 20min
Glühweinkuchen
1h 10min