Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g onions, cut into quarters
- 1 tbsp salt
- 1 pinch freshly ground pepper
- 3 - 5 sprigs fresh mint, leaves only (opcjonalnie)
- 2 sprigs fresh basil, leaves only (opcjonalnie)
-
500
g lamb meat or beef meat, sinew free, cut into cubes (3 cm)
lub 500 g beef, sinew free, cut into cubes (3 cm) - 2 - 3 ice cubes
- 80 g fine bulgur wheat, soaked and well strained (see tip)
- 2 level tsp Arabian spice mix
- 1 tbsp extra virgin olive oil
- 2 - 3 fresh basil leaves, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 Complete recipe
- Kalorie
- 5180 kJ / 1238 kcal
- Białko
- 115.5 g
- Węglowodany
- 69.5 g
- Tłuszcz
- 55.5 g
Alternatywne przepisy
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min
Sweet cheese pastry (knafeh)
3h
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Tahini dip (tarator)
5min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1 godz. 10 min
Garlic dip (toum)
15 Min
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Red lentil soup with cumin
55 min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35 min.
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min