Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g carrot
Shao mai dough
- 50 g water
- 180 g plain flour
- 1 eggs
Filling
- 300 g pork belly, cut into pieces (3 cm)
- 15 - 20 g fresh mushrooms (e.g. shiitake, button)
- 5 - 10 g piece fresh ginger, peeled, cut into thin slices (opcjonalnie)
- 270 g raw prawns, peeled and deveined
- 1 tbsp sugar
- 2 tbsp sesame oil (30 g, see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground white pepper
- 1 tsp cornflour
- oil, for greasing
- plain flour, for dusting
- 500 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 240 kJ / 57 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
Alternatywne przepisy
Steamed cabbage and pork dumplings
1j 35 menit
Wonton soup
1 Std.
Dim sum 'Shao mai'
2h
Ayam golek (coconut roasted spiced chicken)
3h 20min
Steamed sticky rice with pork (Rice tube puddings)
2h 30min
Prawn dumplings (xia jiao)
1h 15 min
Prawn spring rolls with sweet and sour sauce
1h 20min
Prawn wontons
2h
Hot and sour soup
55 min
Soup dumplings (xiao long bao)
26h 50min
Cha gio (spring rolls)
55 min
Pork san choy bau
25 Min