Tort czekoladowy z truskawkami
TM5 TM6

Tort czekoladowy z truskawkami

4.1 (56 ocen)

Składniki

Biszkopty czekoladowe

  • 200 masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g masy kajmakowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g kakao naturalnego, niesłodzonego

Krem czekoladowy

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 350 g mleka skondensowanego, słodzonego, z puszki

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 250 g truskawek, świeżych, z szypułkami, do dekoracji
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2556 kJ / 610 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
57 g
Tłuszcz
37 g
Błonnik
5.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie