Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chicken tikka
- 800 g skinless, boneless chicken thighs, cut into cubes (3 cm)
- 1 tsp Kashmiri chilli powder
- ¼ tsp ground turmeric
- 1 tsp salt
- ¼ tsp ground cinnamon
- 2 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 2 tsp garam masala (see Tips)
- 1 tbsp brown sugar
- 1 tbsp garlic paste (see Tips)
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp tomato paste
- 100 g natural yoghurt
Masala
- 40 g ghee (see Tips)
- 1 - 2 brown onions (approx. 180 g), cut into quarters
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tsp garlic paste (see Tips)
- 6 cardamom pods (green)
- 1 tsp fenugreek seeds
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp Kashmiri chilli powder (optional)
- 100 g pouring (whipping) cream
- 60 g tomato paste
- 1 tsp brown sugar
- 1 - 2 pinches salt
- 1 - 2 pinches ground black pepper
- fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1701.9 kJ / 405.2 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 713.1 mg
Alternatywne przepisy
Chicken korma with cashews
30 min
Chicken tikka masala with saffron rice
4hod. 40min
Lamb saag
1h 30min
Lamb korma
4 godz.
Sri Lankan red beef curry
1 Std. 40 Min
Tandoori chicken
45min
Coconut lamb curry
2h
Beef madras
1h 30min
Rogan josh
1h 35 min
Chicken korma
45min
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min