Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 450 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 60 - 70 g wody, bardzo zimnej
Nadzienie
- 800 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 120 g cukru, plus 1 łyżka, do posypania ciasta
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1527 kJ / 364 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 52.3 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Błonnik
- 2.4 g
Alternatywne przepisy
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1h 35min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2h 10min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 Std. 20 Min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Galette z borówkami
1 Std. 25 Min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1h 35min
Tarta z marmoladą pigwową
50 Min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10 min