Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig
- 100 g Zucker
- 330 g Weizenmehl, universal
- 130 g Butter, in Stücken
- 15 g Vanillezucker
- 2 Eier
- 1 Prise Salz
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 TL Backpulver
Topfenfülle und Fertigstellung
- 400 g Birnen, geschält, entkernt und geviertelt
- 100 g Wasser
- 160 g Zucker
- 10 g Zitronensaft
- Butter zum Einfetten
- Weizenmehl für die Arbeitsfläche
- 300 g Milch
- 45 g Sonnenblumenöl
- 1 Päckchen Vanillepuddingpulver (für 500 ml Milch)
- 2 Eier
- 500 g Topfen, 20% Fett
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1790 kJ / 428 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Rhabarber-Mandel-Torte
4h 30 min
Mürber Birnen-Walnuss-Strudel
2h
Rhabarber-Käsekuchen
7h 30min
Mohn-Birnen-Kuchen
3 Std.
Topfengitterkuchen mit Kirschen
1h 15min
Ölkuchen mit Marillen
1 Std.
Pflaumen-Sandkuchen
1h 40min
Marillen-Topfentorte mit Streuseln
1h 40min
Birnen-Schoko-Kuchen
1h 15min
Heidelbeertorte mit Streuseln
1 Std.
Apfelkuchen satt
1 Std. 30 Min
Apfel-Käsekuchen
1h 40min