Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g mleka
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 20 g masła
- 60 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
Formowanie placka
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 100 g dżemu, pomarańczowego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1098 kJ / 262.4 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 121.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4sa 40 dk
Gulasz z sarniny z czekoladą
9 godz. 30 min
Ciasteczka z wiśniami
1h 30 min
Wytrawne ciasteczka taralli na oliwie
1h
Spread malinowo-orzechowy
1h 30 min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2h
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Kotlety z jagnięciny z chimichurri i sałatką
2h
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Ciasto francuskie szybkie
1h 20 min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2 Std. 20 Min
Ziemniaczane podpłomyki
13h