Sezon grillowy w pełni!

Sezon grillowy to idealny czas, aby cieszyć się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. Wraz z nadejściem ciepłych dni, wspólne spotkania przy grillu oferują różnorodność smaków – od klasycznych kiełbasek po bardziej wykwintne dania.

Letnie drinki

Znajdź wyjątkowe i pyszne sposoby na wykorzystanie piwa w kuchni!

Wykorzystanie piwa w kuchni może wzbogacić smak potraw, dodając im głębi i aromatu dzięki różnorodnym nutom smakowym obecnym w różnych rodzajach piwa. Różnorodność dostępnych odmian piwa – od belgijskich, po bawarskie lagery – czyni je wszechstronnym dodatkiem do wielu dań, wzbogacając ich smak i aromat.

Z czym łączyć piwo?

Podstawy grillowania

– Przygotowanie grilla: Zanim umieścisz na grillu jakiekolwiek jedzenie, dokładnie go wyczyść i usuń wszelkie resztki, a następnie przetrzyj ruszt szczotką do grilla, aby usunąć zabrudzenia.
– Nagrzewanie: Na początek najważniejszy jest dobrze rozgrzany grill. Zacznij go nagrzewać co najmniej 10 minut przed położeniem jedzenia na ruszcie.
– Odpowiednia temperatura: Grill potrafi bardzo szybko się nagrzać, dlatego jeśli chcesz grillować jedzenie dłużej niż 20 minut, nie trzymaj go bezpośrednio obok źródła ciepła. Składniki grillowane krócej niż 20 minut mogą mieć bezpośrednią styczność ze źródłem ciepła.
– Burgery: Aby burgery były równo upieczone i nie skurczyły się, należy zrobić łyżką małe wgłębienie na środku każdego kotleta.
– Warzywa: Przed grillowaniem dodaj do warzyw trochę oliwy z oliwek, aby zapobiec ich przypaleniu i przyklejeniu się do grilla.
– Sosy: Jeżeli podczas grillowania dodajesz sos, nałóż go na mięso pod koniec grillowania, aby nie wysechł.
– Odstawienie: Aby mięso było delikatne i soczyste, należy je odstawić na co najmniej 7–10 minut. To bardzo ważny krok, który umożliwia ponowne rozprowadzenie i wchłonięcie soków.

Podkręć smak dodatków

Grillowane dodatki nabierają zupełnie nowego, złożonego charakteru: warzywa zyskują teksturę i słodycz, a ziemniaki i owoce – wyjątkową głębię. Takie jedzenie zachowuje niezbędne składniki odżywcze i ma większą zawartość błonnika – to dwa kolejne powody, by latem objadać się nim bez wyrzutów sumienia! Nie zapomnij też o klasykach, takich jak sałatka makaronowa, pieczywo czosnkowe i Coleslaw, które możesz podać jako dodatek uzupełniający do dań serwowanych z grilla.

Nasze ulubione letnie dodatki

Jeszcze trochę sosu!

Marynaty i sosy sprawiają, że mięso zyskuje wyjątkowy smak i aromat, wzbogacony nutami słodyczy lub pikanterii. Można marynować mięso przez noc, nakładać marynatę pędzlem pod koniec grillowania, lub podawać ją jako sos do maczania, by wzbogacić każdy kęs. Odrobina sosu doskonale poprawia także smak warzyw i dodatków, czyniąc danie jeszcze bardziej apetycznymi.

Wejdź na wyższy poziom grillowania

Masz ochotę na coś słodkiego?