Sezon grillowy czas zacząć!

Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz nasz poradnik na temat prawdziwej uczty na świeżym powietrzu.

Letnie drinki

Z piwem jedzenie może smakować lepiej

Napój na bazie jęczmienia z gęstą pianką to idealna propozycja na lato. Złocisty płyn orzeźwia podniebienie i uzupełnia posiłek. Różnorodność dostępnych odmian piwa – od belgijskich ale po bawarskie lagery – czyni je zaskakująco wszechstronnym składnikiem różnego rodzaju dań i wspaniale wzbogaca smak potraw.

Z czym łączyć piwo

Podstawy grillowania

– Przygotowanie grilla: Zanim umieścisz na grillu jakiekolwiek jedzenie, dokładnie go wyczyść i usuń wszelkie resztki, a następnie przetrzyj ruszt szczotką do grilla, aby usunąć zabrudzenia.
– Nagrzewanie: Na początek najważniejszy jest dobrze rozgrzany grill. Zacznij go nagrzewać co najmniej 10 minut przed położeniem jedzenia na ruszcie.
– Odpowiednia temperatura: Grill potrafi bardzo szybko się nagrzać, dlatego jeśli chcesz grillować jedzenie dłużej niż 20 minut, nie trzymaj go bezpośrednio obok źródła ciepła. Składniki grillowane krócej niż 20 minut mogą mieć bezpośrednią styczność ze źródłem ciepła.
– Burgery: Aby burgery były równo upieczone i nie skurczyły się, należy zrobić łyżką małe wgłębienie na środku każdego kotleta.
– Warzywa: Przed grillowaniem dodaj do warzyw trochę oliwy z oliwek, aby zapobiec ich przypaleniu i przyklejeniu się do grilla.
– Sosy: Jeżeli podczas grillowania dodajesz sos, nałóż go na mięso pod koniec grillowania, aby nie wysechł.
– Odstawienie: Aby mięso było delikatne i soczyste, należy je odstawić na co najmniej 7–10 minut. To bardzo ważny krok, który umożliwia ponowne rozprowadzenie i wchłonięcie soków.

Podkręć smak dodatków

W wyniku grillowania dodatki nabierają zupełnie nowego, złożonego charakteru: warzywa zyskują teksturę i słodycz, a ziemniaki i owoce – wyjątkową głębię. Takie jedzenie zachowuje niezbędne składniki odżywcze i ma większą zawartość błonnika – to dwa kolejne powody, by latem objadać się bez wyrzutów sumienia! Nie zapomnij też o klasycznych dodatkach, takich jak sałatka makaronowa, jajka faszerowane i coleslaw, które przyniosą odrobinę ochłody w słoneczny dzień.

Nasze ulubione letnie dodatki

Jeszcze trochę sosu!

Marynaty i sosy sprawiają, że mięso nabiera wyjątkowego smaku. Nadają mu bogatego aromatu z nutami słodyczy albo pikanterii. Można marynować mięso przez noc, nałożyć marynatę pędzlem pod koniec grillowania albo podać ją jako sos do maczania, który wzbogaci każdy kęs. Odrobina sosu może także poprawić smak warzyw i dodatków.

Wejdź na wyższy poziom grillowania