Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

4.8 448 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 portions

Składniki

  • butter for greasing
  • Swiss cheese (opcjonalnie)
    30 g
  • garlic clove
    1
  • potatoes peeled and cut into round slices (2-3 mm)
    1200 g
  • pouring (whipping) cream
    250 g
  • salt
    1 tsp
  • ground black pepper
    ½ tsp
  • ground nutmeg
    1 pinch

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 298.2 kcal / 1250.5 kJ
Białko 6.3 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 24.3 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Sód 415.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...