Urządzenia i Akcesoria
Gratin dauphinois
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 portions
Składniki
-
butter for greasing
-
Swiss cheese (opcjonalnie)30 g
-
garlic clove1
-
potatoes peeled and cut into round slices (2-3 mm)1200 g
-
pouring (whipping) cream250 g
-
sea salt1 tsp
-
ground black pepper½ tsp
-
ground nutmeg1 pinch
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
341.5 mg
Białko
4.9 g
Kalorie
1252 kJ /
299.2 kcal
Tłuszcz
15.6 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
9.6 g
Węglowodany
36.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Crème anglaise
15 min
Vanilla Sauce (Crème Anglaise)
15 min
Cornbread
Brak ocen
Shrimp and Parmesan Polenta Cups
45 min
Lahmacun Pide (Turkish pizza)
1 godz. 20 min
Crêpes
1 godz. 15 min
Aperol spritz sorbet
8 godz. 20 min
Traditional crème brûlée
25 godz.
Goat's cheese flans with yoghurt sauce and leeks
45 min
Quiche Lorraine
45 min
Spiced poached pears with vanilla cheesecake and gingernut crumb
5 godz. 30 min
No fail béchamel
15 min