Gratin dauphinois

4.8 490 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 portions

Składniki

  • butter for greasing
  • Swiss cheese (opcjonalnie)
    30 g
  • garlic clove
    1
  • potatoes peeled and cut into round slices (2-3 mm)
    1200 g
  • pouring (whipping) cream
    250 g
  • sea salt
    1 tsp
  • ground black pepper
    ½ tsp
  • ground nutmeg
    1 pinch

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 341.5 mg
Białko 4.9 g
Kalorie 1252 kJ / 299.2 kcal
Tłuszcz 15.6 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 9.6 g
Węglowodany 36.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...