Barszcz zabielany i kurczak w sosie ze szpinakiem

5.0 9 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 25 g oliwy z oliwek
    25 g oleju
  • 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm plastry
  • 1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2-3 szczypty
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 400 - 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 1100 g wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 - 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM pokruszone
    2 - 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 600 g warzyw, mieszanych świeżych, np. brokułu, kalafiora, cukinii, pieczarek, papryki, pokrojonych na kawałki
    600 g warzyw, mieszanych, mrożonych, np. brokułu, kalafiora, cukinii, pieczarek, papryki
  • 15 - 20 g octu jabłkowego
    15 - 20 g czerwonego octu winnego
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 300 - 320 g śmietany, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    15 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1302.7 mg
Białko 30.3 g
Kalorie 2047.5 kJ / 489.4 kcal
Tłuszcz 28.2 g
Błonnik 8.9 g
Tłuszcz nasycony 13.3 g
Węglowodany 33.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...