Urządzenia i Akcesoria
Barszcz zabielany i kurczak w sosie ze szpinakiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
25 g oleju25 g oliwy z oliwek
-
400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm plastry
-
1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2-3 szczypty
-
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
400 - 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
3 - 5 ząbków czosnku
-
1100 g wody
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 - 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 - 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM pokruszone
-
600 g warzyw, mieszanych, mrożonych, np. brokułu, kalafiora, cukinii, pieczarek, papryki600 g warzyw, mieszanych świeżych, np. brokułu, kalafiora, cukinii, pieczarek, papryki, pokrojonych na kawałki
-
15 - 20 g czerwonego octu winnego15 - 20 g octu jabłkowego
-
2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
300 - 320 g śmietany, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g skrobi kukurydzianej15 g skrobi ziemniaczanej
-
100 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1302.7 mg
Białko
30.3 g
Kalorie
2047.5 kJ /
489.4 kcal
Tłuszcz
28.2 g
Błonnik
8.9 g
Tłuszcz nasycony
13.3 g
Węglowodany
33.8 g