Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Stollen
- 80 g mixed dried fruit
- 40 g raisins
- 40 g currants
- 80 g rum or brandy
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 80 g butter, softened
- 70 g caster sugar
- 90 g full cream milk
- 60 g water
- 1 egg
- 1 egg yolk
- 30 g fresh yeast or 1 tbsp dried instant yeast (2 sachets)
- 1 tsp natural almond extract
- 550 g plain flour, plus 2 tbsp extra to dredge fruit
- 20 g flaked almonds
- plain flour, to dredge fruit
Glaze
- 180 g icing sugar
- 20 - 40 g lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1625 kJ / 387 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 67 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 60.2 mg
Alternatywne przepisy
Dundee Cake
3 Std. 10 Min
Apple Parkin
1h 40min
Brioche fruit tarts
4h
Taleggio risotto with balsamic caramelised onions
55 min
Fruity pear mince tarts
2 Std. 30 Min
Olive and fennel grissini
25 Std. 30 Min
Rosewater madeleines
30min
Fruity pear mince tarts
2 Std. 30 Min
Raspberry and lemon flan
1 Std.
Hazelnut quince friands
2 Std. 25 Min
Hazelnut meringue roulade
1 Std. 30 Min
Cherry clafoutis
1 godz. 5 min