Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g sushi rice
- 900 g water
- 1 tsp peanut oil
- 2 - 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 2 carrots (210 g), cut into quarters
- 150 g sashimi grade tuna or sashimi grade salmon, cut into cubes (2 cm)
- 3 - 4 tbsp mirin
- ½ tsp sesame oil
- 1 tbsp white sesame seeds or black sesame seeds
- 1 avocado, flesh only, cut into cubes
- 1 Lebanese cucumber, peeled and cut into cubes
- 15 cooked prawns (approx. 120 g), peeled
- 3 - 4 tbsp soy sauce
- 3 - 4 tbsp rice wine vinegar
- 1 nori sheet, cut into thin strips, for garnishing
- wasabi paste, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1780 kJ / 424 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 2015 mg
Alternatywne przepisy
Temaki sushi (TM6)
1h 40min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Pad Thai noodles with prawns
30min
Asian master stock
1h 45min
Prawn tacos with avocado lime sauce
50min
Gyoza meatballs
35min
Asian beef salad with peanut dressing
30min
Teriyaki salmon bowl
1 Std. 15 Min
Banh xeo (crispy Vietnamese pancake)
24h 55 min
Tuna avocado bowl
45min
Tuna poke bowl
1h
Party pretzel bites
1h 20min