Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kuchen
- 300 g Wasser
- 400 g Quitten, geschält, in Spalten (ca. 1,5 cm), siehe Tipp
- 150 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 150 g Zucker
- 10 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 3 Eier
- 200 g Mehl
- 1 Prise Salz
- 2 TL Backpulver
Karamellsauce
- 250 g Zucker
- 120 g Sahne
- 1030 g Wasser
- 1 TL Zitronensaft (siehe Tipp)
- 30 g Butter, kalt, in einem Stück (ca. 6 x 4 x 1 cm)
- 1 EL Essig
- 50 g Walnusshälften, grob gehackt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 924 kJ / 221 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 98 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Birnenkuchen mit Vanilleguss
2 Std.
Bratapfel-Käsekuchen
10 Std. 20 Min
Quitten-Kompott
1 godz. 20 min
Stollen-Butterkuchen
2 Std. 45 Min
Pflaumen-Zimt-Galette
1 godz. 20 min
Süßkartoffel-Suppe mit Quitten
50 Min
Limetten-Joghurt-Kuchen aus dem Varoma®
2 Std. 15 Min
Milchreiskuchen mit Apfel-Walnuss-Kruste
12 Std.
Zucchini-Kartoffel-Parmigiana
1 Std. 15 Min
Rhabarber-Käsekuchen
6 Std.
Streuseltaler mit Johannisbeer-Quark-Füllung
2 Std. 45 Min
Kürbis-Nuss-Schnitten
1 godz. 30 min