Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kuchen
- 300 g Wasser
- 400 g Quitten, geschält, in Spalten (ca. 1,5 cm), siehe Tipp
- 150 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 150 g Zucker
- 10 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 3 Eier
- 200 g Mehl
- 1 Prise Salz
- 2 TL Backpulver
Karamellsauce
- 250 g Zucker
- 120 g Sahne
- 1030 g Wasser
- 1 TL Zitronensaft (siehe Tipp)
- 30 g Butter, kalt, in einem Stück (ca. 6 x 4 x 1 cm)
- 1 EL Essig
- 50 g Walnusshälften, grob gehackt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 924 kJ / 221 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 98 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pistazien-Schoko-Aufstrich
10 Min
Apfelkuchen mit Schaum
1 Std. 15 Min
Apfel-Quitten-Pie
1 Std.
Eierlikör-Birnen-Plunder
2h 45min
Stachelbeer-Rahm-Kuchen
10h
Stollen-Butterkuchen
2h 45min
Gedeckter Apfelkuchen mit karamellisierten Äpfeln
2h
Rhabarber-Käse-Kuchen mit Streuseln
1 Std. 20 Min
Heidelbeer-Hefeschnecken mit Frischkäse-Guss
3 Std.
Apfel-Schnecken
4h
Apfel-Pflaumen-Kuchen mit Pudding und Streuseln
2 Std. 30 Min
Birnenkuchen mit Vanilleguss
2h