Kluski na parze z sosem pieczarkowym

4.6 41 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje

Składniki

Kluski na parze
  • 65 g mleka
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • 170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
  • 25 g mąki pszennej
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 170 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 330 g wody
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 1 ½ łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 150.2 mg
Białko 19.8 g
Kalorie 2951.6 kJ / 705.5 kcal
Tłuszcz 31.9 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 14.3 g
Węglowodany 86.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...