Urządzenia i Akcesoria
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
Kluski na parze
-
65 g mleka
-
15 g świeżych drożdży pokruszonych
-
⅓ łyżeczki cukru
-
170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
2 szczypty soli
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
-
25 g mąki pszennej
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
170 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
330 g wody
-
¾ kostki bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszonej¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
1 ½ łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
150.2 mg
Białko
19.8 g
Kalorie
2951.6 kJ /
705.5 kcal
Tłuszcz
31.9 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Węglowodany
86.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Jajka w szarym sosie
40 min
Rolady z nadzieniem serowo-pieczarkowym
1 godz. 10 min
Sos koperkowy
15 min
Nadziewane warzywa
1 godz. 20 min
Knedle bawarskie
1 godz.
Klopsy królewieckie
2 godz. 10 min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Ser do smarowania
1 godz.
Kluski francuskie z Varomy
20 min
Kluski kładzione
15 min
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min