Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

5.0 48 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
36 kawałków

Składniki

Kruszonka
  • 110 g mąki krupczatki
    110 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • 330 g mleka
  • 60 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 150 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 750 g mąki pszennej plus opcjonalnie 3 czubate łyżki
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • ¾ łyżeczki soli
  • owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
    dżem, do posmarowania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 57.2 mg
Białko 3.8 g
Kalorie 697.5 kJ / 166.7 kcal
Tłuszcz 5.4 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 3.1 g
Węglowodany 26 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...