Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
北部溫拌牛肉<br>
- 100 克 糯米 ,洗淨瀝乾
- ¼ 根 香茅 ,切小丁
- 2 片 檸檬葉 ,撕小片
- 2 片 南薑 ,切小丁
- 10 克 水
- 120 克 牛小排
- 1 茶匙 魚露
- 2 茶匙 檸檬汁
- ½ 茶匙 糖
- 1 茶匙 辣椒粉
- 6 片 新鮮薄荷葉
- 少許 蔥 ,切蔥花
- 4 片 美國香菜 ,取葉片
- 3 粒 紅蔥頭 ,切片
中部綠咖哩牛
- 150 克 牛小排
- 10 粒 白胡椒粒
- 20 克 新鮮薑黃 ,切片
- 20 克 南薑 ,切小丁
- 6 粒 紅蔥頭
- 20 克 老薑 ,切片
- 1 根 香茅 ,切小塊
- 20 克 洋蔥 ,切碎
- 6 粒 蒜頭 ,切碎
- 3 條 新鮮青辣椒 ,切小段
- 400 克 椰奶
- 30 克 泰式綠咖哩膏
-
1
顆 泰國圓茄 ,洗淨切片
lub 1 根 茄子 ,洗淨切片 - 2 條 長豇豆 ,洗淨切段
- 5 片 檸檬葉
- ½ 茶匙 蝦醬 ,以適量水調勻備用
- 1 大匙 椰糖
- 1 大匙 魚露
- 10 克 甲猜(泰國手指薑) ,切絲 (opcjonalnie)
- 1 茶匙 薑黃粉
- 20 克 毛豆仁
- 10 片 九層塔
- 1 根 新鮮紅辣椒 ,切片
- 新鮮綜合生菜 ,適量,洗淨備用
南部香料牛肉湯
- 2 根 新鮮紅辣椒 ,切段
- 800 克 雞高湯
- 1 茶匙 蝦醬
- 1 茶匙 糖
- 3 茶匙 魚露
- 100 克 火鍋牛肉片 (約0.2公分)
- 2 片 檸檬葉
- 1 把 新鮮羅勒葉
- 少許 檸檬汁
- 少許 新鮮紅辣椒 ,切片
- Wartości odżywcze
- na 1 人份
- Kalorie
- 2712.3 kJ / 648.9 kcal
- Białko
- 21.5 g
- Węglowodany
- 32.9 g
- Tłuszcz
- 48.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 69 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 647.3 mg