
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Buchteln
- 220 g milk
- 2 tsp dried instant yeast
- 30 g caster sugar
- 2 tsp natural vanilla extract
- 180 g unsalted butter softened, cut into pieces
- 330 g baker's flour plus extra to dust
- 2 egg yolks
- 1 pinch sea salt
- 1 lemon zest only, no white pith
- oil to grease
- 12 tbsp jam (approx. 200 g - see Tips)
Vanilla custard
- 250 g milk
- 250 g pouring (whipping) cream
- 4 egg yolks
- 1 - 2 tbsp rum to taste
- 1 tsp vanilla bean paste
- 20 g cornflour
- 50 g caster sugar
- icing sugar to dust
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 444.3 kcal / 1859.1 kJ
- Białko
- 7.5 g
- Tłuszcz
- 23.7 g
- Węglowodany
- 49.5 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Sód
- 50.1 mg