Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g onion, cut into halves
- 2 - 3 garlic cloves, to taste
- 40 g tomato paste
- 30 g unsalted butter, cut into pieces
- 200 g dried red lentils
- 2 tbsp dried mint
- 30 g rice
- 20 g bulghur
- 1 ½ - 1 ¾ tsp sea salt, to taste
- ¼ tsp ground black pepper, to taste
- ¼ tsp dried chilli flakes, to taste
- 1470 g water, room temperature
- 1 lemon, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4964 kJ / 1186.4 kcal
- Białko
- 57.4 g
- Węglowodany
- 187.8 g
- Tłuszcz
- 27.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 29.4 g
- Sód
- 2991.7 mg
Alternatywne przepisy
Lentil purée (Moujadarra)
1 Std. 20 Min
Spanish green lentil and chorizo soup
12 Std. 45 Min
Tuscan bean soup
40min
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13h 30min
Okra and meat stew (bamia)
1h
Red lentil soup with cumin
55min
Chicken moghrabieh
1 godz. 25 min
Lentils with Rice- Fakes Moutzentra
45min
Fakes moutzentra (lentils with rice) (TM6)
50min
Potato and porcini mushroom soup
30 Min
Spiced lentil vegetable soup
1 Std. 30 Min
Bulgar and Red Lentil Soup
1h