Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g onion, cut into halves
- 2 - 3 garlic cloves, to taste
- 40 g tomato paste
- 30 g unsalted butter, cut into pieces
- 200 g dried red lentils
- 2 tbsp dried mint
- 30 g rice
- 20 g bulghur
- 1 ½ - 1 ¾ tsp sea salt, to taste
- ¼ tsp ground black pepper, to taste
- ¼ tsp dried chilli flakes, to taste
- 1470 g water, room temperature
- 1 lemon, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4964 kJ / 1186.4 kcal
- Białko
- 57.4 g
- Węglowodany
- 187.8 g
- Tłuszcz
- 27.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 29.4 g
- Sód
- 2991.7 mg
Alternatywne przepisy
Bulgar and Red Lentil Soup
1 godz.
Fakes moutzentra (lentils with rice) (TM6)
50min
Vegan moussaka
1h 50min
Bamia (okra and meat stew)
55min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1h 10min
Vegetable harrira soup
45 min
Red lentil soup with cumin
55min
Creamy carrot and lentil soup
35min
Peas and jamon
40min
Rassolnik (pickled cucumber soup)
1 godz. 20 min
Lentil purée (Moujadarra)
1 godz. 20 min
Mushroom and kale risotto
55min