![Hot cross buns Hot cross buns](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/801FDCE2-D987-4E54-B06B-FF5518CA7C04/Derivates/6413bb26-1c82-4fb2-a0fc-0ffa2b80bd25.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Buns
- ½ lemon or 1 lime, zest only, no white pith (optional)
- 500 g baker's flour
- 250 g full cream milk
- 1 tbsp dried instant yeast or 40 g fresh yeast, crumbled
- 1 pinch salt
- 70 g butter
- 50 g caster sugar
- 1 egg
- 1 ½ tsp ground cinnamon
- 1 ½ tsp ground nutmeg
- ½ tsp ground cloves
- 100 g sultanas
- 70 g currants
Piping
- 80 g plain flour
- 1 pinch salt
- 1 tsp olive oil
- 100 g water
Syrup
- 2 tbsp water
- 2 tbsp sugar
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1304.6 kJ / 310.6 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 51.4 g
- Tłuszcz
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 47.5 mg
Alternatywne przepisy
ANZAC biscuits
40 Min
Sweet shortcrust pastry
1h 50 min
Shortcrust pastry
5 Min
Brioche hot cross buns
2h 30 min
Red and green Christmas shortbread
2h 20min
Gingerbread biscuits
2h 20min
Sultana, apple and custard scrolls
4h 30min
Easy everyday white bread
5 Std. 10 Min
Shortbread
1 Std.
Basic bread
1 godz. 35 min
Three cheese spinach scrolls
2h 15min
Buttermilk scones
35 Min