Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig (am Vortag)
- 140 g Wasser
- 10 g Anstellgut (vom Roggensauerteig)
- 130 g Roggenmehl Type R960
Hauptteig
-
Rapsöl
lub Kokosöl zum Einfetten - 400 g Wasser, kalt
- 5 g frische Germ
- 310 g Roggenmehl Type R960, etwas mehr zum Bearbeiten
- 560 g Weizenmehl, glatt, Type W700
-
10
g Backmalz, pulverisiert (siehe Tipp)
lub 10 g Honig - 2 TL Salz
- 3 TL Brotgewürz (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 7183 kJ / 1718 kcal
- Białko
- 44 g
- Węglowodany
- 361 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 28 g
- Sód
- 1183 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Das Powerbrot
4h 20min
Lesachtaler Hausbrot
30 Std. 30 Min
Kommissbrot
15 Std. 30 Min
Roggen-Schmalz-Brot
16u. 10min
Knusperspitze
5h 30min
Zwirbel-Graubrot
16 Std.
Wachauer Laberl
15 Std. 20 Min
Weizenbrot Betty
4 Std. 35 Min
Langsemmerl mit Mohn und Sesam (Übernachtgare)
14h
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Gewürzbrot
16 Std. 30 Min
Roggensauerteig
96u. 20min