Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 100 g sugar
- 30 g almonds
- 200 g butter, unsalted, cut in pieces, plus extra for greasing
- 340 g flour
- 1 egg
- 1 pinch salt
-
1 ½
tsp vanilla sugar, homemade
lub 1 tsp natural vanilla extract
Lemon filling
- 150 g sugar
- 3 - 5 lemons, preferably organic, zest and juice
- 1 egg
- 4 egg yolks
- 100 g butter, unsalted, cut in pieces
Meringue topping
- 160 g sugar
- 4 egg whites
- 1 pinch salt
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 2178 kJ / 521 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 62 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 0.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pear Frangipane
1 Std. 30 Min
Chocolate mousse
3 Std. 20 Min
Bakewell Tart
1h 50min
Lemon Tart
4 Std. 30 Min
Profiteroles
2 godz. 15 min
Sweet Shortcrust Pastry
Brak ocen
Quiche Lorraine
45min
Pear Frangipane
1 Std. 30 Min
Custard
15min
Simnel Cake
3h
Salted Caramel Chocolate Tartlets
4 Std.
Lemon Meringue Cake with 10-Minute Frosting
2 Std. 10 Min