Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 120 g unsalted butter, cold, diced
- 175 g plain flour, plus extra for dusting
- 50 g icing sugar, plus extra for sprinkling
- 3 egg yolks, from medium eggs, 1 beaten
Filling
- 130 g lemon juice
- 200 g caster sugar
- 200 g unsalted butter, diced
- 5 lemons, finely grated zest only
- 4 medium eggs
- 6 egg yolks, from medium eggs
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 2608 kJ / 623 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 50.3 g
- Tłuszcz
- 42.8 g
Alternatywne przepisy
Lemon Meringue Pie
2 godz. 30 min
Profiteroles
2h 15 min
Sweet Shortcrust Pastry
1h 50 min
Frozen Raspberry Ripple Meringue
4h 10 min
Amaretti Crème Brulée
4h 30 min
Pear Frangipane
1h 30 min
Crème Pâtissière
15min
Pear Frangipane
1h 30 min
Salted Caramel Chocolate Tartlets
4h
Profiteroles
2h 15 min
Lemon meringue tart
2 godz. 30 min
Classic lemon tart
3h 10 min