Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 fresh red chillies, cut into halves, deseeded
- 5 garlic cloves (see tips)
- 15 kaffir lime leaves, deveined
- 50 g fresh ginger, cut into slices (0.5 cm)
- 40 g fresh galangal (lengkuas)
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only
- 150 g shallots
- 3 tbsp raw sugar
- 20 g shrimp paste (belacan) (opcjonalnie)
- 20 g fresh coriander, roots included
- 2 torch lilies (bunga kantan), buds only
- 15 dried chillies, deseeded (see tips), soaked to soften
- 50 g cooking oil
- 2 tbsp fish sauce
- 50 g lime juice
- Wartości odżywcze
- na 1 jar
- Kalorie
- 770 kJ / 184 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 353 mg
Alternatywne przepisy
Nyonya Spice Paste
15min
Nasi Lemak
45min
Teh tarik (pulled milk tea)
15min
Nasi Lemak
45min
Crispy Ikan Bilis
40 Min
Sambal kacang (peanut sauce)
35min
Masala Squid
25 Min
Sambal Belacan
10p
Roti Canai (Roti Prata)
3h 55min
Toasted Peanuts
20 Min
Tom Yum Goong
30min
Agar-Agar Gula Melaka (Palm Sugar Agar-Agar Jelly)
4h 20 min