Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 300 g Milch
- 80 g Zucker
- 700 g Mehl
- 1 TL Kardamom, gemahlen
- 1 Ei
- 150 g Butter, weich, in Stücken
- ½ TL Salz
Zimt-Zucker
- 40 g Zucker
- 1 gestr. TL Zimt
Zimt-Butter und Fertigstellung
- 50 g Wasser, heiß
- 40 g Speisesirup, hell (z. B. Grafschafter Goldsaft)
- 150 g Butter, weich, in Stücken
- 30 g Zucker
- 30 g brauner Zucker
- 2 TL Zimt
- Mehl zum Bearbeiten
- 1 Ei, verquirlt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2456 kJ / 587 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 73 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 3.1 g
Alternatywne przepisy
Franzbrötchen
2 godz. 20 min
Limetten-Milchreis-Tarte
3h
Hefezopf
2h 30min
Hefezopf
3h
Zimtschnecken
2h 30min
Franzbrötchen
2h 45min
Apfel-Zimt-Krapfen
1h 40min
Hefezopf mit Puddingfüllung
1 godz. 30 min
Gefüllte Buchteln mit Walnuss-Honig-Kruste und Vanillesauce
1 godz. 30 min
Hefezupfbrot mit Zimt
2 godz. 10 min
Hefezopf "Take five"
2 godz. 20 min
Zimtschnecke XL mit Frischkäseguss
2h 15min