![Kopenhagen - Zimt-Zöpfe Kopenhagen - Zimt-Zöpfe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/89F781A9-F43B-4C12-928E-A80604D8F421/Derivates/77d42ee3-3e14-4850-842f-3af0d8e45221.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 300 g Milch
- 80 g Zucker
- 700 g Mehl
- 1 TL Kardamom, gemahlen
- 1 Ei
- 150 g Butter, weich, in Stücken
- ½ TL Salz
Zimt-Zucker
- 40 g Zucker
- 1 gestr. TL Zimt
Zimt-Butter und Fertigstellung
- 50 g Wasser, heiß
- 40 g Speisesirup, hell (z. B. Grafschafter Goldsaft)
- 150 g Butter, weich, in Stücken
- 30 g Zucker
- 30 g brauner Zucker
- 2 TL Zimt
- Mehl zum Bearbeiten
- 1 Ei, verquirlt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2456 kJ / 587 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 73 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 3.1 g
Alternatywne przepisy
Zimtschnecke XL mit Frischkäseguss
2h 15 min
Franzbrötchen
2h 45 min
Puddingschnecken
2h
Schoko-Hörnchen
35 min
Mohnstriezel
2h 15 min
Hefezopf
3h
Zimtschnecken
2h 30min
Franzbrötchen
2 Std. 20 Min
Apfelmäuse
2h 30min
Marzipan-Zimt-Striezel
2h
Gefüllte Buchteln mit Walnuss-Honig-Kruste und Vanillesauce
1h 30min
Hefezopf "Take five"
2 Std. 20 Min