Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g Weizenmehl, glatt
- 30 g frische Germ
- 155 g Butter, in Stücken
- 1 Ei (Größe M)
- 1 Eidotter
- 140 g Zucker
- 550 g Milch
- 1 Msp. Vanille, gemahlen
- 1 Prise Salz
- 350 g Mohn
-
1 - 1 ½
TL Lebkuchengewürz
lub Wiener Süße Mischung "Feine Prise" - 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 20 g Rum
- 400 - 600 g Butterschmalz, in Stücken
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1690 kJ / 404 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marillenknödel "die Besten"
1h
Semmelknödel
50min
Ribiselgelee
55min
Palatschinken mit Marillenmarmelade
30min
Hasenöhrl
1h
Marillen-Topfen-Tascherl
1h 15 min
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1h 35 min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20 min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40min
Buchteln mit Powidl
2h 20min
Marillenkuchen
1h 30min
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4 Std. 35 Min