Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g Weizenmehl, glatt
- 30 g frische Germ
- 155 g Butter, in Stücken
- 1 Ei (Größe M)
- 1 Eidotter
- 140 g Zucker
- 550 g Milch
- 1 Msp. Vanille, gemahlen
- 1 Prise Salz
- 350 g Mohn
-
1 - 1 ½
TL Lebkuchengewürz
lub Wiener Süße Mischung "Feine Prise" - 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 20 g Rum
- 400 - 600 g Butterschmalz, in Stücken
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1690 kJ / 404 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hasenöhrl
1h
Semmelknödel
50p
Gebackene Speckknödel
50p
Mohnbuchteln mit Zwetschken und Rum-Vanille-Sauce
2h 55min
Grießnockerl (laktosefrei)
40p
Kärntner Reindling
2 Std. 40 Min
Topfenknödel mit Marillenröster
1óra 20p
Germknödel
1h
Zwetschkenröster
1h 30min
Topfenschmarrn
50p
Palatschinken mit Marillenmarmelade
30p
Ribiseltorte mit Schneehaube
1óra 10p