![Pommes Dauphine Pommes Dauphine](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c1ba5608-244a-4c7d-9957-ff6ed4113091/Derivates/6971f422-963e-4775-bfde-9d1a9326accf.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée de pommes de terre
- 1000 g d'eau
- 800 g de pommes de terre à chair ferme, épluchée, en morceaux (2-3 cm)
- 75 g de beurre salé, en cubes
Pâte à choux
- 115 g d'eau
- 25 g de beurre salé, en cubes
- ¼ c. à café de sel
- 80 g de farine blanche
- 2 oeufs, de taille moyenne (53-63 g)
Finition
- 3 jaunes d'oeufs, de taille moyenne
- 1 c. à café de sel
- 1 pincée de poivre noir moulu
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 244.2 kJ / 58.4 kcal
- Białko
- 1.1 g
- Węglowodany
- 6.4 g
- Tłuszcz
- 3.2 g
- Błonnik
- 0.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sauce béarnaise
15 min
Strudel aux champignons, feta et épinards
1h 45min
Moutarde aux figues
25 Min
Biscuits au nougat
2h 30min
Dinde farcie, sauce aux canneberges
Brak ocen
Crème caramel
5 godz. 30 min
Pâte à chou
2h
Fond de légumes
45 Min
Crackers au fromage
2h 30min
Soufflé au chocolat
40 min
Tranche de meringue façon crumble aux pommes
2h
Soufflé au fromage express
45 Min