Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Poolish
- 100 g Wasser, kalt
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 100 g Weizenmehl Type 550 oder 700
Hauptteig
- 250 g Wasser, kalt
- 10 g frische Hefe
- 520 g Weizenmehl Type 550 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 20 g Gerstenbackmalz (siehe Tipp)
-
20
g Schmalz
lub 20 g Öl - 2 TL Salz (10-12 g)
- Öl zum Einfetten
- 250 g Natronlauge (siehe Tipp)
- grobes Salz zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1017 kJ / 243 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Gerstenbackmalz
50 Std. 50 Min
Möhren-Körner-Brote
15u.
Naturjoghurt
12 godz.
Laugenbrezeln
1h 15min
Speck-Käse-Stangerl
14 godz. 45 min
Roggen-Schmalz-Brot
16h 10 min
Sonnenblumen-Leinsamen-Brote
20h 10min
Sauerteigpulver
24h 10min
Roggensauerteig
96 Std. 20 Min
Brot Venezia
17h 10min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45min